Merita sa investim in Bitcoin? Este doar o bula? Pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie sa ne gandim la Bitcoin ca la internet. Daca ne-am putea intoarce in anii '90 am investi in internet? A fost internetul o bula? Asa se considera, ca bula internetului a avut loc intre 1997 si 2000, dar oare care dintre noi ar fi regretat investitia in unul din primele site-uri de pe internet, al caror simplu domeniu valoreaza acum pe putin sute de mii de euro?
Multi asteapta sa scada pretul Bitcoinului pentru a investi, fara sa stie insa pana la ce valoare va urca si la ce valoare va scadea. Acum Bitcoin este undeva la 15.000 Euro. Daca va urca pana la 1.000.000 Euro si apoi va scadea pana la 600.000 Euro, a meritat asteptarea?
1. Bitcoin nu este doar o alta moneda
Bitcoin este parte a unei tehnologii, blockchain, care va schimba societatea intr-o oarecare masura, asa cum a facut si internetul.
Blockchain o sa permita eliminarea intermediariilor din tranzactii. Un exemplu care incepe sa ia amploare este ICO (Initial Coin Offering) care spre deosebire de mult prea reglementatul si birocraticul IPO este ceva ce poate face orice firma foarte rapid.
Un exemplu de bursa virtuala este: https://coinmarketcap.com/all/views/all/
Acesta esta doar inceputul blokchain, deja sunt pe piata multe aplicatii blockchain, unele dependente, altele independente de Bitcoin, dar a caror existenta este facilitata de Bitcoin sau alte criptomonede, precum Ethereum. Printre aceste tipuri de aplicatii as mai mentiona: Distributed Cloud Storage, Digital Identity, Smart Contracts, Digital Voting, Decentralized Notary etc.
2. Intimitatea
Contul de Bitcoin, portofelul, este o colectie de adrese de tip: 1FXoGFHn28qwTasCj5aYTDRjz3gw41kNfx, care se pot genera si sterge, fara a afecta suma din portofel. Practic nimeni nu poate stii ce se afla in spatele unei astfel de adrese.
3. Se termina
Bitcoin se creeaza printr-un process numit minerit, proces care consuma foarte mult curent. In prezent, mineritul de Bitcoin consuma mai mult curent anual decat tarile marcate cu rosu mai jos:
Se estimeaza ca in 2019 pentru a mineri Bitcoin se va consuma la fel de mult curent cat se consuma in toata SUA, iar in 2020 cat pe intreaga planeta.
4. Anti-inflatie
Pentru a putea indeplini promisiunile din campaniile electorale si pentru a stimula cresterea economiei, toate tarile tiparesc din ce in ce mai multi bani, astfel ca valoarea lor scade in timp.
Conform graficului de mai sus daca in 1998 aveai economisite 15 salarii medii, in 2013, adica doar 5 ani mai tarziu, mai aveai doar 1 salariu mediu pus deoparte.
Datorita faptului ca Bitcoin nu o sa mai poate fi minerit dincolo de o anumita data, economiile in Bitcoin nu se vor devaloriza ci dimpotriva, raportul cerere/oferta ne spune ca valoarea economiilor nu doar ca nu o sa scada, ci o sa creasca.
5. Foarte putini o folosesc
Desi presa este plina de stiri despre cresterea spectaculoasa a valorii Bitcoin, foarte putini oameni indraznesc sa cumpere, iar cei ce o fac, din frica de a nu pierde banii, investesc foarte putin. In viitor, cand aplicatiile pe baza de blockchain o sa faca parte din viata noastra de zi cu zi, toata lumea va avea nevoie de Bitcoin pentru diverse tranzactii.
De unde se poate cumpara Bitcoin?
Pentru ca a durat destul de mult pana am gasit un site care sa vanda efectiv Bitcoin, sa aiba vechime pentru a prezenta incredere, si sa se poata face tranzactii in Romania, recomand coinmama, un site care permite cumpararea de Bitcoin si transferul acestora in portofelul blockchain.info, portofel care are si aplicatie de mobil astfel incat sa poti verifica oricand de pe mobil cati bani ai in cont.Merita mentionat pentru cei care nu au mai tranzactionat pana acum ca se poate achizitiona si mai putin de un Bitcoin, chiar si 0.1 sau 0.06 BTC. De asemenea o idee buna este si investitia in alte monede, precum Ethereum (pentru a nu tine toate ouale in acelasi cos).
PS: Am scris un articol anume despre cum sa cumperi Bitcoin in Romania.
LE: Update cum cumperi criptomonede in 2022
Daca ai si alte intrebari legate de Bitcoin lasa-le printr-un comentariu in sectiunea de mai jos.
0 comments